Nytt litomotiv 2017

Publisert: 2017.03.21

Spennende å lage litografi, et gammelt håndverk.

solhilsen_web.jpg

Denne gangen ble motivet som det du ser her. Det heter "Solhilsen" og er trykket i tre farger. Det andre bildet på siden her er et akryl-kull maleri på lerret som ble brukt som utgangspunkt.

Sørensen på Nøtterøy driver et av tre litotrykkerier i landet, en eksotisk tradisjon. Kunstneren tegner på en litostein, under kyndig veiledning og bistand av trykkeren. Steinen er en kalkstein hugget ut i Bayerndistriktet. Tradisjonen er gammel, og startet før Christofer Columbus "oppdaget" Amerika.

Man tegner motivet på en kalkstein med fettholdig materiale i form av tykk fast eller flytende tusj. Kritt med varierende fettinnhold brukes også, og ulike redskaper til å påføre materialet. Så sørger trykkeren for å preparere steinen for trykking og man velger fargen. Så jobber kunstner og trykker tett sammen for å få det beste ut av den tegnede steinen, skraper, syrer ned og sliper mellom diverse prøvetrykk. Mellom hver farge man tegner inn slipes steien ned. En litoprosess kan ta dager eller uker. Dette trykket tok 4 dager, og jeg hadde malerier og skisser som utgangspunkt.

Et litografi må ikke forveksles med en reproduksjon. Trykket blir et helt nytt orginalt kunstverk. Det er vanlig med opplag i størrelsen 100 til 200. Jeg har trykket dette i 100 eksemplarer i tre farger.

<< Tilbake

Tove Sparvath Holmøy
tlf: 975 01 967
t.holmoy@online.no
Gauterødveien 2
3154 Tolvsrød

Design: Tove S. Holmøy - Webløsning: Spectra AS    
Startsiden Startsiden